vineri, 2 ianuarie 2015

Cum sa-ti creezi o rutina de ingrijire a tenului - I Analiza tenului

Salutare,

Pentru cele mai multe dintre noi tenul este ca o carte de vizita si in rutina noastra de ingrijire ii  acordam cea mai mare atentie. Investim timp, bani, efort doar ca acesta sa arata bine. Daca vrei ca tenul tau sa aiba un aspect curat, ingrjit, sanatos, trebuie sa faci lucrurile corecte pentru el. 

Ce sa ai in considerare cand iti construiesti rutina de ingrijire:

1. Aspectul tenului. Fiecare dintre noi se confrunta cu diferite probleme de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa ai o rutina corecta. Daca tenul tau este gras, sau acneic, sau normal trebuie sa-i oferi produsele de care are nevoie. Trebuie sa tii cont ca recomandarile prietenelor, cunostintelor sunt facute in functie de experientele lor cu acele produse si nu se aplica neaparat si pentru problemele tale. Ia o oglinda, uita-te atent la tenul tau si vezi care sunt problemele reale.



Pentru a nu-ti scapa unele detalii, iata cateva aspecte la care sa fii atenta:

- Culoarea tenului. Obseva daca tenul tau este rosu pe alocuri, in special in obraji, daca are un aspect tern, daca are pete pigmentare. Culoarea neuniforma are ca si cauze expunerea la soare, schimbarile hormonale si nu in ultimul rand o rutina de ingrijire necorespunzatoare.
- Care sunt zonele in care ai cosuri si cand apar acestea. Daca de regula apar inainte de menstruatie sau in contact cu praful, poti rezolva problema aplicand un tratament aplicat local. Daca, in schimb, apar pe frunte sau pe obraji si tind sa aiba un aspect de acnee e bine sa mergi la un dermatolog. Aparitia cosurilor(in cazul in care nu ai avut acnee niciodata) poate sa fie un siptom pentru diferite afectiuni precum lupus, alergie de contact, dermatite
- Care sunt zonele predispuse la riduri sau unde au aparut deja.
- Analizeaza cu atentie zona ochilor, observa daca pleoapele tale sunt cazute, daca ai cearcane, daca ai pungi sub ochi, daca ai riduri si daca pielea s-a subtiat.
- Un alt aspect la care sa fii atenta este cat de ferma este pielea ta. Daca si-a pierdut elasticitatea sau conturul fetei nu mai este atat de bine definit sau daca obrajii au inceput usor-usor sa nu mai fie atat de fermi si au mai degraba un aspect de piele lasata. Tot la capitolul fermitate trebuie sa-ti verifici si gatul, sa observi cum este pielea si daca nu si-a pierdut din elasticitate.
- Nivelul de hidratare. Cand pielea nu este corect hidratata isi pierde elasticitatea, tonusul si este predispusa la iritatii. O data cu inaintarea in varsta, aceasta isi pierde din capacitatea de a se proteja singura si trebuie ajutata din exterior. Acest ajutor poate insemna creme sau lotiuni destinate hidratarii, insa si protejarea pielii de factorii externi.

Daca iti este greu sa faci o astfel de analiza, poti oricand apela la sfatul unei cosmeticiene avizate sau a medicului dermatolog.

2. Tipul de piele. In rutina de ingrijire trebuie sa tii cont de tipul de piele pentru ca un tratament aplicat gresit va agresa mai mult decat e necesar pielea iar o problema aparent minora s-ar putea sa prezinte complicatii. De exemplu daca o piele este uscata si o tratezi ca una sensibila sau grasa, poti foarte usor agrava situatia astfel incat sa te trezesti cu eczeme sau o piele sever deshidratata. 

3. Ce tratamente/proceduri poti aplica pentrul tenul tau. O data ce ai aflat care sunt problemele cu care se confrunta tenul tau trebuie sa te concentrezi asupra actiunilor care il vor ajuta sa primeasca nutrientii de care are nevoie.

4. Trebuie sa integrezi schimbarile in rutina ta. Rutina de ingrijire inseamna ca trebuie sa acorzi o atentie permanenta tenului tau, sa-l observi in mod constant si sa-ti adaptezi actiunile in functie de schimbarile acestuia. Schimbarile pot aparea in functie de anotimp, in functie de fluctuatiile hormonale sau in functie de mediul in care este expus.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu