miercuri, 7 ianuarie 2015

Cum sa-ti creezi o rutina de ingrijire a tenului - II Cum functioneaza pielea

Salutare,

Inainte de a folosi un produs pe tenul tau este important sa stii cum actioneaza acel produs in contact cu pielea. Trebuie sa tii cont  ca pielea este un organ cu activitate vitala, la fel ca a ficatului, a inimii sau a altor organe. Asa cum ai grija de celelalte organe, la fel trebuie sa ai grija si de pielea ta. Pentru a face diferenta dintre un produs care va functiona pentru tine si altul care va actiona impotriva ta sau nu va face nimic, e esential sa intelegi cum functioneaza pielea si cum sa integrezi aceste aspecte in rutina ta de ingrijire.


Epidermul
Ce trebuie sa stii:

Constituie stratul periferic al pielii si este compus din mai multe straturi de celule care se descuameaza in mod continuu si sunt inlocuite de altele ce vin din straturile profunde ale pielii. Cand suntem tineri acest proces se intampla o data la 4 saptamani, insa o data cu varsta incetineste si pielea are nevoie sa fie ajutata din exterior. In epiderm se gasesc porii, care prezinta o preocupare constanta pentru noi, femeile. Porii sunt canalul de legatura dintre glanda sebacee si pielea noastra si rolul lor este de a distribui uleiul natural pe piele. Atunci cand curatarea tenului este deficitara acesti pori colecteaza bacterii care se inflameaza si formeaza asa numitele cosuri sau, in cel mai fericit caz, bacteriile blocheaza porii creand acele puncte negre.


Ce poti integra in rutina ta:

Culoarea uniforma si aspectul de luminozitate se vede pe ten atunci cand procesul de regenerare se intampla conform unui ciclu normal (4 saptamani). Pentru a-ti atinge acest obiectiv ia in calcul urmatorii pasi:

  • include in rutina ta un produs care contine acid salicilic pentru a echilibra productia de sebum
  • include in rutina ta agenti de curatare care au efect de exfoliere si care contin enzime din fructe pentru a incuraja refacerea celulara si pentru a curata tenul cat mai bine. Acest pas este obligatoriu daca folositi in mod constant machiaj


Dermul 
Ce trebuie sa stii:

Dermul este un tesut conjunctiv si este format din fibre, celule, colagen si substanta intercelulara. Dermul este alimentat cu sange si limfa, de aceea vei auzi multe sfaturi de stimulare a circulatiei sangelui sau tehnici de masaj limfatic. Rolul acestui tesut este de a hrani si proteja epidermul iar in situatia in care nu faci in mod corespunzator acest lucru, se formeaza ridurile. Daca ar fi sa ne referim si la alte parti ale corpului tot in derm se formeaza si celulita, insa asta va fi subiectul unui alt articol. Cremele anti-rid sunt destinate dermului si nu epidermului de aceea trebuie sa cauti agenti care intra in profunzimea pielii si nu o hidrateaza doar aparent.

Ce poti integra in rutina ta:

  • tot ceea ce folosesti si contine colagen sau acid hialuronic este destinat pentru derm sau cel putin acesta ar trebui sa fie obiectivul. Efectul de piele intinsa, catifelata, elastica apare atunci cand fibrele de colagen sunt abundente.  Pentru a obtine acest aspect e necesar ca dermul sa fie constant alimentat cu acid hialuronic care ajuta la stimularea colagenului. Chiar daca ele sunt promovate separat (creme cu acid hialuronic si creme cu colagen) cele doua nu se exclud, ci trebuie sa functioneze impreuna, existand o dependenta intre cele 2. 

In concluzie, produsele care au ca scop intinerirea tenului, oferirea de luminozitate, uniformizarea culorii etc sunt destinate dermului, insa in acest proces trebuie ca epidermul sa fie corect ingrijit astfel incat sa nu blocheze nutrientii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu